پس از آنکه امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، از «نزدیک شدن برنامه هستهای ایران به نقطه بدون بازگشت» خبر داد و جمهوری اسلامی را «چالش اصلی امنیتی و راهبردی در خاورمیانه» نامید، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به این سخنان واکنش نشان داد.
به گزارش رسانههای داخلی ایران، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، اظهارات مکرون را «بیاساس، متناقض و فرافکنانه» عنوان کرد و خواستار تجدیدنظر فرانسه درباره «رویکردهای غیرسازنده در قبال صلح و ثبات در منطقه غرب آسیا» شد.
بقایی مدعی شد، «تهدید فوری و واقعی برای صلح و ثبات منطقهای اسرائیل است که از حمایت همهجانبه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه برخوردار است».
او همچنین با مردود دانستن اظهارات رئیسجمهوری فرانسه در مورد فعالیت هستهای جمهوری اسلامی، بار دیگر مدعی شد که «فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز و در چارچوب قوانین بینالمللی است و تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد». مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران هم گفته است که تهران به هیچ وجه به دنبال سلاح هستهای نیست و کاملا آماده توافق با غرب است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مکرون روز دوشنبه در حضور جمعی از سفرا گفته بود که برنامه اتمی جمهوری اسلامی در حال نزدیک شدن به نقطهای بازگشتناپذیر است و فرانسه نیاز دارد با دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، دراینباره گفتوگویی راهبردی داشته باشد.
رئیسجمهوری فرانسه تاکید کرد: «رهبران جهان باید از خود بپرسند آیا سازوکار بازگرداندن تحریمها علیه ایران را باید پیش از اکتبر ۲۰۲۵ فعال کنند یا خیر.» اشاره مکرون به «مکانیسم ماشه»، به معنای بازگرداندن فوری و خودکار تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری است؛ راهکاری که در برجام پیشبینی شد و تا زمان انقضای توافق هستهای یعنی مهر ۱۴۰۴ اعتبار دارد.
اظهارات رئیسجمهوری فرانسه درباره این موضوع در حالی است که دور بعدی مذاکرات هستهای میان جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی در تاریخ ۱۳ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با ۲۲ دیماه در ژنو سوییس، برگزار خواهد شد.
جمهوری اسلامی از نوامبر ۲۰۲۴ مذاکرات مقدماتی با بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره برنامه هستهای موردمناقشه خود را آغاز کرد. این گفتوگوها پس از ابراز خشم تهران از صدور قطعنامهای به امضای اروپاییها که جمهوری اسلامی را به دستانداز ایجاد کردن در مسیر همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند، آغاز شد.
تهران در واکنش به این قطعنامه به آژانس اعلام کرد که قصد دارد تعداد بیشتری سانتریفیوژ غنیسازی اورانیوم را در تاسیسات هستهای این کشور نصب کند.
در هفتههای گذشته، امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، هم در نامهای به شورای امنیت مدعی شد: «هرگونه تهدید به اجرای مکانیسم ماشه نهتنها سازنده نیست، بلکه با واکنش قاطع جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.» در این نامه ادعا شد که جمهوری اسلامی به تعهداتش بر اساس پیمان منع گسترش سلاح هستهای، تعامل همراه با حسن نیت و بررسی همه مسیرهای دیپلماتیک پایبند است.
امانوئل مکرون در بخش دیگری از اظهارت روز دوشنبهاش، به حمایت جمهوری اسلامی از روسیه در جنگ اوکراین هم پرداخت و از آن انتقاد کرد. اسماعیل بقایی در واکنش به این بخش از سخنان او، بار دیگر ادعاهای مقامهای پیشین جمهوری اسلامی را مبنی بر دخالت نداشتن در جنگ روسیه و اوکراین تکرار کرد.
این مقام وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مدعی شد که موضع جمهوری اسلامی مبنی بر ضرورت حلوفصل مسالمتآمیز منازعه اوکراین ثابت است و با انتقاد از اظهارات مکرون تاکید کرد: «اینگونه اظهارات غیرمسئولانه و نادرست بهمثابه تحریف واقعیت و تلاش در جهت اختفای نقش مخرب بازیگران اصلی بحرانساز در جهان است.»
هرچند جمهوری اسلامی ارسال پهپاد و موشک به روسیه را تکذیب میکند، درباره استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین گزارشهای متعددی منتشر شده و آمریکا و متحدانش به همین دلیل تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی وضع کردهاند که از جمله آنها، تحریم شرکت هواپیمایی ایرانایر است.